Het geldt voor de meeste spellen dat er steeds meer online versies van zijn. Zo ook voor het spel dammen. Na de draagbare spelcomputers en het internet hebben we nu ook de smartphone waarmee we overal en altijd online kunnen spelen. Het spel dammen kan daarbij niet achterblijven en ook hier zijn meerdere online damspellen van op de markt gekomen. Voor liefhebbers is het mogelijk hun damtechnieken nog beter te oefenen. Beginners kunnen hier het spel rustig aan leren, zonder dat meerdere spelers meekijken.

De eerste computerdamspellen

Al vanaf het ontstaan van de computers werd ook het spel dammen meegenomen. Dat is niet heel vreemd, want het is een spel dat in veel huishoudens gespeeld wordt. Er zijn weinig mensen die het niet kennen en het is makkelijk te leren. Zodra je de basis onder de knie hebt, is het een prettig spel om voor de ontspanning te doen. Op de eerste computers van de jaren 70 werd het eerste computerspel dammen geïntroduceerd. Dit was natuurlijk nog niet een online spel, maar het was wel de basis van de online damspellen die we nu vinden op de online spelsites.

Betere technieken in de jaren 90

De eerste spellen waren nog niet heel geavanceerd. Hier waren de technieken nog niet op uitgerust en het niveau was dan ook nog erg laag. Het duurde niet lang tot dit verder ontwikkeld was. In de jaren 90 waren deze computerspellen al perfect voor dammers op hoog niveau om aan hun speltechnieken te werken. In die jaren gebruikten clubdammers de computerversies al om mee te oefenen. Uiteindelijk werden er ook steeds meer toernooien georganiseerd met computerdammen. Zeker in de jaren 90 had dit steeds meer vorm gekregen en dat is alleen maar meer verbeterd.

Online dammen voor iedereen

Nu kan iedereen overal dammen. Als dit een van jouw favoriete spellen is om te spelen, dan vind je vast een spelsite dat online dammen beschikbaar heeft. Veel online sites spelen met de vormgeving van het dammen. Zo worden er verschillende kleuren gebruikt, niet alleen de kleuren zwart en wit of beige en donkerbruin. Bij sommige versies hebben de donkere schijven en velden bijvoorbeeld een andere kleur zoals rood. Zolang de vakken en schijven te onderscheiden zijn, maakt de kleur in principe niet uit. Het type damspel is vaak de standaard Poolse versie. Deze is voor de meeste spelers bekend, maar controleer van tevoren welke variatie wordt aangehouden. Dat is voor jou als speler prettig om te weten, zodat de juiste regels toegepast worden.

De online tegenstander

Online dammen is natuurlijk wel anders dan het echte dammen. Alles verloopt met de computer of de smartphone, maar dat verandert weinig aan het spel. Ook hierbij geldt dat als je eenmaal in het spel zit, je een steeds hoger niveau wilt halen. Verlies je een ronde, dan wil je gauw een volgende ronde proberen om wel een keer te winnen. Verder is het ook leuk eens een andere vormgeving te zien en tegen een andere tegenstander te spelen, in dit geval de computer. Ook deze verandering van tegenstander kan een speler juist helpen om het damspel te verbeteren.