Hoewel voor veel het standaarddamspel bekend is met het bord van 100 velden en 40 stenen, is dat niet de enige uitvoering. Er bestaan namelijk meerdere varianten, allemaal afkomstig uit verschillende landstreken. Het spel dat we allemaal kennen is de Poolse versie. Daarnaast bestaat ook de Engelse uitvoering. Deze staat bekend als ‘Checkers’ of de Engelse Draughts. De Amerikanen hebben het spel ook overgenomen met de term checkers, maar dan pool-checkers. Andere landen die hun variatie hebben gemaakt zijn onder meer de landen Brazilië, Spanje. Rusland, Tsjechië en zelfs Aziatische landen als Maleisië en Thailand.

Andere spelregels

De variaties verschillen niet alleen in taal. Veel gebruiken een ander type bord met een andere hoeveelheid velden en gebruiken daar weer een ander aantal damschijven bij. Afhankelijk van het aantal velden worden het aantal damschijven bepaald. Al zijn daar ook weer verschillen in. Verder hebben ook veel landen andere spelregels toegepast. Zo mag bij het ene spel wel achteruit geslagen worden en bij het andere speltype niet. Bij het ene spel zijn wel meerslagen mogelijk en de andere niet. We kennen allemaal wel de confrontatie tijdens een spel, spelers kennen andere spelregels. Vaak wordt dan aan het begin of gedurende het spel besloten welke regels aangehouden worden.

Combineren van regels

In geval van dammen is dus de keuze uit welke type dammen. Mogelijk is er een bord beschikbaar van 200 velden met 40 damschijven, maar wilt men liever de regels aanhouden van het Engelse Checkers. Een vreemde combinatie voor de ervaren dammer, maar het kan wel. Alleen zijn regels er natuurlijk niet voor niets. Om onduidelijkheid te voorkomen, kies je een variantie en worden ook de bijbehorende regels aangehouden.

De velden en schijven

Het type spel is te herkennen aan het bord. De Poolse (standaard), de Turkse en Friese variatie hebben een bord van 10 bij 10 velden met 20 damschijven per speler. Er is ook een Turkse uitvoering van 8 bij 8 velden, waarbij 16 damschijven per speler gebruikt worden. Andere versies met 8 bij 8 velden gebruiken 12 damschijven per speler, zoals de Engelse, Amerikaanse, Portugese, Spaanse, Italiaanse, Russische, Tsjechische en Thaise versies. In de Kroatische versie speelt iedere speler met 24 damschijven. De Canadese versie heeft het grootste bord van 12 bij 12 velden, waarbij iedere speler met 30 damschijven speelt.

Lange of korte dam en de achterlijn

Naast achteruit slaan en de meerslag hebben de varianten ook eigen regels voor de dam. De een gebruikt de lange dam die over het hele bord kan verplaatsen, het andere spel heeft de korte dam die zowel vooruit als achteruit korte stappen mag zetten zoals de normale schijf. Ook past niet ieder spel de damslag toe. Dat houdt in dat de dam altijd gebruikt moet worden, ook als een normale schijf gebruikt kan worden. Ook geldt niet bij ieder spel dat de slag eindigt bij de achterlijn. Wanneer achteruit slaan nog mogelijk is, dan moet de speler die kans bij sommige uitvoeringen pakken. Maar dat betekent dus dat er geen dam gemaakt wordt.

De meeste online spellen bieden het standaard damspel aan. Dat is de Poolse versie waarbij achteruit slaan toegestaan wordt. Er wordt gebruik gemaakt van een lange dam. Meerslag mag gedaan worden, maar geen damslag. Als je slaat via de achterlijn, dan loop je een dam mis en moet je de volgende ronde afwachten.