Voor veel is dammen een spel uit hun jeugd en geven ze het weer mee aan hun eigen kinderen. Het is een spel dat al jaren en ook al eeuwenlang bestaat. Door archeologen is er zelfs een bord ontdekt, dat overeen komt met het bekende dambord. Volgens de archeologen is het bord rond de 5000 jaar oud. Alleen is dit bord gemaakt van leem en werden stenen gebruikt om mee te spelen. Of het werkelijk bestemd was voor het spel dammen is niet bekend, maar de vormgeving kwam wel overeen.

Terug naar Engeland

Het eerste dammen is terug te halen naar de 12e eeuw. In Engeland was het spel bekend als checkers en het werd gespeeld met de stenen van backgammon. Alleen speelden ze het spel op een bord met 64 vakjes en niet de 100 vakken die we nu gebruiken. Ook waren de spelregels nog anders dan nu. Het is duidelijk dat het spel met de jaren is veranderd. Dit kreeg meer de vorm rond de 17e eeuw, toen ook het bord van 100 vakjes werd geïntroduceerd. Uiteindelijk is dit ook het bord geworden wat gebruikt werd bij de internationale wedstrijden.

Het eerste damspel

Wanneer deze damuitvoering exact is begonnen, dat is niet helemaal duidelijk. Ook bestaan er meerdere verhalen over de oorsprong van de 100 vakjes. In het ene verhaal staat een Pool in de hoofdrol die het spel in 1723 in Parijs ontdekt en dit verder uitwerkt. Dit is uiteindelijk ontwikkeld in het Poolse dammen en het is ook het dammen geworden dat het meeste gespeeld werd. Of het echt is begonnen in 1723 is niet duidelijk. Er bestaat een dambord in het Westfries Museum in Hoorn met ook 100 velden, deze komt uit 1696. Een ander verhaal gaat over Napoleon Bonaparte. Hij zou het spel met zijn soldaten hebben gespeeld en ook hier werd de Poolse versie gebruikt.

De Poolse versie

Hoewel we allemaal bekend zijn met het Poolse dammen, zijn er nog meer varianten ontstaan. Het spel met de 64 vakken wordt in sommige landen nog steeds gespeeld. Hierbij worden er 12 schijven gebruikt per speler in tegenstelling tot de 20 schijven bij de Poolse versie. Een andere versie is ook het Spaanse dammen. Hier wijken de spelregels af en mogen de spelers niet achteruit slaan, ook niet met een dam.

Meerdere damspellen en regels

Daarnaast bestaat er ook een dambord met 144 vakjes. Deze bestaat uit een bord met 12 rijen met 12 vakjes. Dit is het Canadese bord, waarbij de spelers ieder 30 damschijven krijgen. Bij het Kroatische damspel heeft iedere speler 24 schijven. De andere uitzondering in het aantal schijven is ook het Turkse damspel. Deze kan bestaan uit 100 of 64 vakjes. Wanneer het spel met 64 vakjes wordt gespeeld, dan heeft iedere speler 16 schijven. Andere afwijkende regels en eigenschappen waarin damspellen kunnen verschillen zijn het toestaan van een meerslag, een damslag en het slaan via een achterlijn.